En hovedgrunn til denne litterære flora om og fra krigen er datidens kjærlighet for det skrevne ord. Det var den første krig der folk kunne følge med om dens daglige fremgang og tilbakeslag i avisene. En av de beste syssler soldatene holdt på med var å skrive brev hjem, og mange av disse ble faktisk publisert i den lokale avisen der de bodde. Datidens kjærlighet for det skrevne ord gir oss i dag et vell av sanger og brev fra datidens soldater og offiserer. Det er meget høy kvalitet på mye av det som er skrevet, og mange hadde begavelsen "ordets makt" i sin penn. På denne tiden var det "enten eller" når det kom til å kunne skrive og lese. Her var nordstatene overlegen, og det kom av lese og skrivekunnskaper i sør hadde sammenheng med hvor mye penger man hadde. Folkeskolen hadde slått rot i nord, noe som gjorde den vanlige soldat i de fleste tilfeller kunne lese og skrive.

Etter krigen, så var det mange overlevende som skrev memoarer om deres egen krigstjeneste for å supplemenetere på inntektene. De fleste av de store generaler skrev også storslotte verk om slag,taktikk og strategier. Det er enorme mengder informasjon og fakta som ligger mellom bindene, og dette gir en enestående innsikt i og omkring krigen fra begge sider.

For oss nordmenn er krigen viktig, da borgerkrigen ble kjempet med over 6.000 nordmenn i rekkene.

Etter den andre verdenskrig, så er denne krigen der flest nordmenn har gjort en krigsinnsats. Dette gjelder også antall på tapssiden, så det er litt merkelig denne krigen ikke har fått større plass i norsk historie.

Det var ikke bare nordmenn av skandinaver som tok til våpen, men også mange svensker, dansker og finner. I de fleste enheter av nordisk opprinnelse, så finner vi en miks av skandinaver med en overvektig andel av den ene eller den andre nasjonalitet.

For amerikanere, så er denne krigen selve KRIGEN med store bokstaver. Mye ligger i at krigen som resultat gav dem USA som et føderalt land, og ikke bare et land som bestod av forskjellige stater. For å forstå amerikanerne, må man sette seg inn i krigens forspill, hoved akt og etterspill.

Det mest oppsiktsvekkende ved krigen, er etter min mening, krigens mange pussige sider. Borgerkrigen var den siste krig som var "semi profesjonell", med andre ord en krig som ble ført av tildels amatører og profesjonelle på alle plan. 

En viktig, og lite omtalt del av konflikten, er kvinnenes innsats under krigen. Her kom det frem at kvinnene tok i mange tilfeller på seg ansvar som var langt unna det vi idag skulle tro om datidens kvinner.

I enhver krig er spioner og etterretning en spennende del for alle historikere og interesserte. Borgerkrigen var intet unntak i så henseende, og mange humoristiske historier følger i farvannet av akkurat dette. Hvem skulle tro f.eks at denne krigen skulle frembringe verdens første hacker ? For min egen del, så syntes jeg det er undelig Hollywood ikke hat tatt tak i denne delen av krigen enda... .

En av de mest grufulle sidene med krigen var det å bli tatt til fange, for det var ingen spøk å ende opp i en fangeleir. Opptil 15% av alle døde under krigen mistet sine liv der. Det mest oppsiktsvekkende ved dette i ettertid er historiens unnlatelse av å skvære opp med nordstatenes behandling av sørstatsfanger. Den var ikke mer human enn hva sørstatene holdt på med på samme tid, og hadde like mange skjebner.

Det var stor variasjon i kvaliteten på offiserer på begge sider, men en side ved denne krigen skulle bli utelatt i amerikanske kriger etter denne, og det var å oppnevne politikere som toppbefal for militære styrker. Det å oppnevne politikere som toppbefal var et strategisk trekk fra begge presidenter for å sikre politisk støtte. For den vanlige soldat ble dette katastrofalt i de fleste tilfeller. Vel, ikke alle var "helt på jordet" som f.eks Breckenbridge i CSA. Nå skulle vi også tro det var profesjonelle som kunne sitt yrke, men det var faktisk like katastrofalt sett fra denne siden også. Problemet lå helt enkelt i at USA før krigen hadde meget få kompable offiserer i det hele tatt, og som hadde vært i kamp. Det var CSA som skulle trekke det lengste strået om de beste, og det kom av sørstatenes eneste fordel ved krigens begynnelse, nemlig at de fleste militærakademier fysisk lå i sørstatene.

En av de beste sider ved krigen, var datidens kjærlighet for det skrevne ord, noe som gir oss i dag et vell av sanger og brev fra datidens soldater og offiserer. Det er meget høy kvalitet på mye av det som er skrevet, og mange hadde begavelsen "ordets makt" i sin penn. På denne tiden var det "enten eller" når det kom til å kunne skrive og lese. Her var nordstatene overlegen, og det kom av lese og skrivekunnskaper i sør hadde sammenheng med hvor mye penger man hadde. Folkeskolen hadde slått rot i nord, noe som gjorde den vanlige soldat i de fleste tilfeller kunne lese og skrive.

Livet som soldat var ikke en dans på roser, men ser vi på begynnelsen av krigen, så skulle vi tro det var en gjengs oppfatning de skulle ut på tur og gjøre opp som "en mann" à la revolusjonen. Det var nok også tilfelle for mange det første året, men etter en stund forstod begge sider det var nødvendig med struktur på opplæringen. I mange tilfeller måtte soldatene lære krigens kunst på slagmarken, og det kostet mange livet. Det skremte også mange, og desetering forekom rett så ofte. I nord beholdt de profesjonelle sine regimenter, noe som gjorde deres kunnskap ikke kom ferskingene til gode. I sør var de en smule smartere, men det kom i hovedsak av de ikke hadde en hær fra før av. For å spre kunnskap, så blandet de sammen veteraner med ferskinger. Det reddet livet til mange. Ettersom krigen skred frem, gjorde også nordstatene det samme.

Det er mange andre vinkler og sider ved denne krigen, og har du lyst på å utforske dem alle, så mangler det ikke på materiale å fordype seg i på nettet eller av bøker. Jeg håper dette webstedet kan gi deg et grunnlag å utforske videre.