I utarbeidelsen av webstedet har det blitt lest en god del bøker om borgerkrigen sammen med ulike websteder. Disse er også referanser for innholdet på webstedet.

I de forskjellige bøkene er det referanser til original dokumenter der opplysninger er hentet fra, noe som gjør leseren av dette websted må kjøpe bøkene som refereres her for å ha som kildemateriale i eget arbeide.


Bøker om Abraham Lincoln og Jefferson Davis

" TWO ROADS TO SUMTER "

Skrevet av : William og Bruce Catton
Forlag : Phoenix Press

En meget god bok om veien for begge presidenter frem til borgerkrigens utbrudd. Leseren blir tatt med fra de er født, gjennom deres oppvekst og til karrierens høye tinder i politikken. Boken prøver å gi et bilde av hvorfor de havnet der de havnet i sitt liv og virke. Dette har forfatterne lykkes med.

Boken har et avansert engelsk språk, så leseren må ha gode engelsk kunnskaper.

" ABRAHAM LINCOLN, SLAVERY, AND THE CIVIL WAR "
- SELECTED WRITINGS AND SPEECHES-

Skrevet av : Michael P Johnson
Forlag : Bedford

Dette er en meget interessant bok å ha i bokhylla, for i denne får du alle viktige taler og brev Lincoln skrev om slaveri og borgerkrigen. Definitiv en bok for deg som fordype seg i hva som egentlig ble skrevet av ham. Dette er satt inn i borgerkrigens tidslinje, så du får også historien for borgerkrigen med på kjøpet.

Boken har et avansert engelsk språk, særlig på bakgrunn av Lincoln var advokat av yrke. Dette gjør at engelsken i boken er en smule "tung" å fordøye.


Bøker om Charlston og Fort Sumter

"ALLEGIANCE"
- FORT SUMTER,CHARLSTON AND THE BEGINNING OF THE WAR -

Skrevet av : David Detzer
Forlag : Harcourt Press

Dette er en av de beste bøker jeg har lest uansett innhold om krigen, og boken er helt enkelt en bok man bare må lese når det kommer til å kunne forstå de kritiske tider fra årene 1860-61. En bok med mye unik informasjon og fortalt på en eksemplarisk måte. På vei til å bli en klassiker tror jeg.. .


Om sørstatene

"A HISTORY OF THE SOUTHERN CONFEDERACY"

Skrevet av : Clement Eaton
Forlag : FreePress

Boken tar for seg den sosiale, politiske og militære historie om sørstatene under borgerkrigen. En god bok som også gir noen sider av sørstatene som ikke står skrevet andre steder... . Boken er litt farget i innhold av at forfatteren er en sørstatsmann.

Boken har et vanlig engelsk språk.

"SPIES OF THE CONFEDERACY"

Skrevet av : John Bakeless
Forlag : DOVER

Hvis du er interessert i spioner og deres virke under krigen er denne boken et "må ha". Boken er en av de få som finnes om spioner på sørstatssiden. Grunnen for det ligger i etterretningspapirene som aldri er blitt funnet etter krigen. Forfatteren har brukt mange år for å få satt sammen denne boka.

Boken har et vanlig engelsk språk.

" THE CONEDERATE READER "
- HOW THE SOUTH SAW THE WAR-

Skrevet av : Richard B Harwell
Forlag : DOVER

Denne boken gir deg både avisutklipp,taler,brev og ordre satt sammen i et krigsperspektiv fra sørstatsiden. En god kilde for deg som vil oppleve hvordan folk i sørstatene uttrykte seg.

"AT THE RIGHT HAND OF LONGSTREET"
- RECOLLECTIONS OF A CONFEDERATE STAFF OFFICER - GENERAL G. MOXLEY SORREL

Skrevet av : General G.Moxley Sorrel
Forord av Peter S Carmichael
Forlag : Bison Books

En spesiell bok fra en de "usynlige" offiserer rundt en legendarisk general, nemlig Longstreet. Det som kanskje ikke leseren er oppmerksom på, er at General Sorrel var en av de mest betrodde i sørstatshæren historisk sett.

Han var Longstreets høyre hånd og hadde dennes hengivende tro og loyalitet. Skulle noe gjøres, fikk Sorrel oppgaven med å utføre det. Sorrel gir i boken et meget godt bilde av andre høytstående offiserer i sørstatshæren, og hendelser som skjedde under krigen, da særlig for Longstreets vedkommende. En bok det er virkelig viktig å lese hvis du vil ha et innsyn i sørstatshæren og dens hovedpersoner.


 Om nordstatene

" THE UNION READER"
- AS THE NORTH SAW THE WAR-

Skrevet av : Richard B Harwell
Forlag : DOVER

Denne boken gir deg både avisutklipp,taler,brev og ordre satt sammen i et krigsperspektiv fra nordstatsiden. En god kilde for deg som vil oppleve hvordan folk i nordstatene uttrykte seg om krigen og i krigen.

" THE BELEAGUERED CITY"
- THE VICKSBURG CAMPAIGN-

Skrevet av : Shelby Foote
Forlag : Modern Library

Boken gir et godt bilde av veien til en beleiring av en by og hva begge sider opplevde under disse 4 måneder. En viktig bok om et av de største vendepunktene under krigen.


Spioner og etterretning

"SPIES AND SPYMASTERS OF THE CIVIL WAR"

Skrevet av : Donald E Markle
Forlag : Hippocrene Books

Denne boken er selve referanseboken om spioner under krigen, og tar for seg begge sider av konflikten. Her finner du det meste om tall, koder og rene fakta om forskjellige spioner. En god bok etter "faktaprinsippet".

Sammen med "SPIES OF THE CONFEDERACY" gir dette et meget godt bilde av spioner under krigen. Her er det bare å slå av resten av lyset i huset og la boklampen lyse ut i de sene nattetimer.. .


Bøker som er litt spesielle om krigen

"THE DIARY OF JAMES T AYRERS"
- CIVIL WAR RECUITER -

Skrevet av : James T Ayres
Editert av John Hope Franklin, Forord: John D Smith
Forlag : LOUISIANA STATE UNIVERSITY PRESS

Dette er en meget spesiell dagbok om en soldat og offiser som var rekrutteringsoffiser for svarte soldater både foran og bak frontlinjene under krigen. Boken er en direkte avskrift av dagboken, og det gjør språket genuint 1860-årene. Helt enkelt en unik bok med unikt innhold fra denne siden av krigen... .

" WHERE DUTY CALLS"
- THE STORY OF SARAH EMMA EDMONDS -
- Soldier and spy in the Union Army -

Skrevet av : Marilyn Seguin
Forlag : Branden

Dette er en bok om en av kvinnene som deltok på lik linje som mennene under krigen utkledd som mann. En fasinerende historie på bakgrunn av at hun både var soldat en tid og spion bak fiendens linjer. Rett og slett en god bok å ha i hylla.

" SHILOH "

Skrevet av : Shelby Foote
Forlag : Canongate Books

Dette er en novelle om slaget ved Shiloh 6-7 april 1862, og er en av de få som er skrevet om kampen på " det vestre teatret "under krigen. En meget god bok som gir deg innblikk i fire soldaters opplevelse av slaget fra begge sider. Gir et godt innblikk i hvordan det var å være med i et slag under borgerkrigen. Novellen passer både i språk og innhold for skoleelever.

" BEYOND THE BATTLEFIELD "

Skrevet av : David Madden
Forlag : Touchstone books

Dette er kort og godt en bok om hvordan soldatene levde under krigen. Boken gir god innsikt i de forskjellige deler av dette livet, og du får bl.a oppskrifter på å lage ekte borgerkrigskaffe og mat. En bok som er lett å lese og passer fint for skoleelever.

"IRON CONFEDRACIES"
- SOUTHERN RAILWAYS, KLAN VIOLENCE, AND RECONSTRUCTION-

Skrevet av : Scott R. Nelson
Forlag : Chapel Hill

Dette er en bok som i hovedsak tar for seg hvordan toglinjene og miljøet rundt dette i sørstatene var under krigen og oppbygningen etter krigen. Gir et meget godt bilde av konfliktene som rådet i sørstatene etter krigen. Boken er en liten gullgruve for den som vil sette seg litt inn i kanskje den viktigste transportmåten under krigen og ikke minst etter krigen. Boken kan for de som ikke er interessert i de dyptgående konflikter å være en smule tung å konsentrere seg om, og er på en måte litt på sidelinjen av selve borgerkrigen. Uansett en viktig bok å ha lest igjennom, for det dukker opp informasjoner som ikke finnes andre steder.


Bøker om krigen på generelt grunnlag

" THE CIVIL WAR - A NARRATIVE "
DEL 1 - 2 - 3

Skrevet av : Shelby Foote
Forlag : Pelican

En masodont samling av bøker på nærmere 3.000 sider alt i alt, og her får du vite det meste om borgerkrigen. Samlingen er beregnet som noe av det beste som er skrevet om krigen. Punktum... .

" BATTLE CRY OF FREEDOM "

Skrevet av : James M. McPherson
Forlag : Oxford University Press

Dette er selve "bibelboken" om den amerikanske borgerkigen, og er det kun èn bok om borgerkigen du skal lese; ja, da er det denne... . Lettlest og fylt av beskrivende bilder om hvordan det var gir boka deg noe du vil minnes. Boken vant bl.a Pulizer-prisen i 1978.

" THE CIVIL WAR "
- AN ILLUSTRATED HISTORY OF THE WAR BETWEEN THE STATES -

Skrevet av : Geoffrey C Ward, Ric Burns og Ken Burns
Forlag : Pimlico

Dette er boken fra filmen "The Civil War" av Ken Burns, og boken innholder mye av det filmen viser. En meget god bok med mange unike bilder fra borgerkrigen. En bok definitivt å ha i hylla om borgerkrigen.

"THE CIVIL WAR TRIOLOGY"

Skrevet av : Wiliam C Davis
Forlag : Salamander,UK

Denne samlingen er et boksett på 3-deler og er en skjult juvel blandt bøker om den amerikanske borgerkrig. Bøkene er rikt illustrerende med tegninger og bilder fra autentiske samlinger av effekter med beskrivelser om hvem som eide de og hva det er. Dette er noe du ikke får oppleve uten å ta en lang ferie rundt om i USA og besøker forskjellige museer. Tegningene i denne serien finnes KUN i disse bøkene.

I disse bøkene får du vite det meste om krigen også, og du får ekstremt mye for pengene i forhold til de fleste andre bøker. Anbefales på det sterkeste for skoler og elever som skal skrive særoppgave om krigen. Prisen.. ? Kun 351,- for hele samlingen..hele 900 sider med tekst og bilder.


Bøker om den litt pussige siden av krigen

"STRANGE BATTLES OF THE CIVIL WAR"

Skrevet av : WEBB GARRISON JR
Forlag : Cumberland House

I denne boken får du innsikt i de litt tilfeldige sidene ved borgerkrigen, noe som gav både seiere og fatale nederlag for hver av partene. En bok for deg som vil le, riste på hodet eller rett og slett gråte over idioti.

"BEST LITTLE IRONIES,ODDITIES & MYSTERIES OF THE CIVIL WAR "

Skrevet av : C Brian Kelly
Forlag : Cumberland House

I denne boken får du også innsikt i de litt tilfeldige sidene ved borgerkrigen, men på en helt annen måte... . Noe du får innsikt i: f.eks to brødre som sloss på livet mot hverandre under et slag.. og ikke helt være oppmerksom på det... eller damen som vasket bilen sin i 1995 som kunne blitt det siste offret i borgerkrigen.. bare 135 år senere.. ?

En bok for deg som vil oppleve noe av det pussige ved krigen.


 Bøker om berømte kavalerister

"BOLD DRAGOON"
- THE LIFE OF J.E.B STUART-

Skrevet av : Emory M. Thomas
Forlag : University of Oklahoma Press

Dette er selve "boken" om en av de mest berømte generalene uansett side av krigen, nemlig JEB Stuart. Borgerkrigens desidert beste kavalerist. I boken følger vi Stuart rett og slett fra begynnelse til slutt i livet. En referansebok om myten JEB Stuart på godt og ondt.

"THE GRAY GHOST"
-THE LIFE OF COL. JOHN SINGELTON MOSBY-

Skrevet av : James A. Ramage
Forlag : The University Press of Kentucky

I denne boken følger vi kanskje den mest myteomspunnende kriger under borgerkrigen, nemlig Oberst Mosby. Også her følger vi hovedpersonen fra livets begynnelse til slutt, og veien krysses mellom General Stuart og Mosby. I begge bøkene vil det være seksjoner der disse møtes. En veldig god bok om den moderne gerilijakrigens far.


Bøker om fengsler under krigen

"UNLIKELY ALLIES"
- FORT DELAWARE`S PRISON COMMUNITY IN THE CIVIL WAR-

Skrevet av : Dale Fetzer og Bruce Mowday
Forlag : Stockpole Books

Denne boken er litt spesiell da den omhandler USA`s største fort gjennom tidene, nemlig Fort Delaware. Boken tar for seg fortets historie fra a til å frem til i dag med hovedvekt på dens tid som POW- fengsel under borgerkrigen.

Boken gir et nøytralt bilde av et fengsel basert på fakta, og den klarer å formidle problemer leirledelser hadde å drive en krigsfangeleir. Forfatterne klarer også å gi gode beskrivelser av mennesker på begge sider under et opphold i leieren med både de postive og negative sider.

Er du på jakt etter en bok om fort og fengsler under borgerkrigen uten for mye sentimentalitet ? Ja, da har du en her.


Bøker som gir en annen opplevelse av krigen

" VALLY OF THE SHADOWS"
- BOK,CD-ROM OG INTERNETT -

Skrevet av : Edward L. Ayers og Anne S. Rubin
Forlag : Norton

Dette er kanskje det mest spektakulære prosjektet om borgerkrigen, og gir deg et emormt spillerom i å utforske borgerkrigen for deg selv. Prosjektet tar for seg to fylker før og under borgerkrigen. Nå er dette to deler, altså før og under krigen, og den siste delen av prosjektet er under arbeid. Uansett er noe av andre delen lagt ut på nettet, så hvis du kjøper cd-rom og boka komplementerer dette hverandre godt.

Ja, hva er det som er så spesielt med dette ? Jo, det er det du kan utforske selv i et enormt hav av informasjon om navn, skatter, familiestruktur, avisartikler med mer om to fylker på hver sin side av krigen. Du kan f.eks finne en soldat i 51ste Virginia Regiment. Med bare navnet kan du finne frem til hvem og hvor mange det var i familien hans, hvor mye han betalte i skatt, om han hadde noen brødre i andre regimenter, om han hadde slaver, hvor i fylke hans gård lå o.s.v . Ja, det er så mye muligheter her at jeg har for liten plass til en beskrivelse, men jeg har i allefall gitt deg litt innsikt i noe av mulighetene ved dette prosjektet. Helt enormt spør du meg.. .

"BRADY`S CIVIL WAR"
- EN FOTOBOK MED UNIKE BILDER FRA KRIGEN-

Dette er en av de mest kjente fotografene fra krigen, og her følger du krigen med autentiske bilder tatt like etter forskjellige slag. En bok som gir deg et godt bilde bokstavelig talt om krigen. En klassiker.. .


Bøker om rekonstruksjonen

"THE DAY DIXIE DIED"

Skrevet av : Thomas and Debra Goodrich
Forlag : Stockpole Books

Dette er boken om tiden rett før krigen var over og de to årene etter. Boken gir et godt innblikk i en tid som var på mange måter farligere enn selve krigen for både svarte og hvite i sørstatene. En viktig bok for europeere å lese, da denne tiden er veldig lite fortalt i historiebøker.


 Bøker på et skandinavisk språk om krigen

" TIL VÅPEN FOR DET NYE LAND "

Skrevet av : Karl Jakob Skarstein
Forlag : Cappelen
Språk : NORSK

Dette er etter det jeg vet den nyeste boken om skandinaver som gjorde tjeneste under krigen. Selv om boken konsentrer seg om nordmenn, så er også boken et vitnesbyrd for andre skandinaver. I de fleste regimenter med nordmenn i var det også svensker,finner og dansker. Boken gir et godt bilde av slag, dageligliv og menneskene bak fasaden som soldat. Vi får også møte noen nordmenn som kjempet på sørstatsiden, og når deres veier krysset landsmenn i unionshæren.

Boken er et funn for enhver skandinav med interesse for borgerkrigen, og bør være en del av boksamlingen til de fleste her i nord.