Regler for hvordan man skulle bære og forme uniformer,samt grader/insignia hadde begge hærer. Nå skulle det bli et virrvar av uniformer på begge sider under krigen, men det var på spesielt to områder der begge parter holdt seg til reglene; og det var på fargene til de forskjellige våpengrener og gradsmerkingen.

I Sørstashæren ble det litt mer forvirring i de høyere grader ettersom krigen forløp, da man kunne rett så ofte komme over generaler som bar både uniform og insignia som en oberst. Grunnen lå i forsyning av dette fra sentralt hold da de ble promotert til en høyere grad.

En sak som er litt pussig, var begge kommanderende generalers bekledning, for hverken Lee eller Grant brukte regulær generaluniform.

Den mest pussige av de to var Grant som gikk i en vanlig soldats uniform, og som følte seg ille til mote da han ikke kunne bruke den "vanlige uniformen". Det var mang en unionsoldat under krigen som gikk "frem på" p.g.a dette, og fikk hakeslepp da de hadde slengt litt med leppa mot en de trodde hadde samme rang som dem selv... . De kom fort ned på jorda igjen da de oppdaget stjernene på skuldrene.. . Grant selv var fullstendig klar over hans anonymitet når det kom til uniformen, og var overbærende med "gutta" i de fleste tilfeller, men ikke når det kom til slendrian i arbeidet han kommenterte.

Det var ingen i sørstatshæren som unngikk å vite da Lee var i nærheten, for det var ingen andre i hæren som gikk kledd som han, og så hadde Lee et utseende som skilte seg fra de fleste. Han hadde nemlig nærmest hvitt hår og skjegg.. .

Farger for de forskjellige militærgrener

På et område skulle begge hærer føre like farger, og det var med merkingen av de forskjellige våpengrener.
gul = kavaleriet
rød/purpur= artilleriet
lyst blått = infanteriet

Plassering av grader på uniform

Når det kom til plasseringen av grader på selve uniformen, så hadde sørstatshæren dette på halssnipp og armer, mens nordstatshæren hadde dette på skuldrene og på armene.

Gradmerking i de forskjellige militærgrener CSA - her atilleriet

 


 

 

 1. Sersjant Major
 2. Quartermaster Sersjant
 3. Ordonanns Sersjant
 4. Første Sersjant
 5. Sersjant
 6. Korporal

 

Befalsgrader i begge hærer var like i utforming, men gradsmerkene i Sørstatshæren var vanligvis sorte uansett våpengren.

 

 

 

For Unionhæren, så ble området i selve merket farget med de forskjellige våpengrener.
gul = kavaleriet
rød/purpur= artilleriet
lyst blått = infanteriet

Områder som er merket med gul farge her, var i virkeligheten i gull. Stjerner og annet i sort, er egentlig i sølv.


 

 1. Sersjant Major
 2. Quartermaster Sersjant
 3. Ordonanns Sersjant
 4. Sanitets Sersjant
 5. Første Sersjant
 6. Sersjant
 7. Korporal
 8. Pioneer
Forskjellen mellom Nordstatshæren og Sørstats-hæren på dette punktet, var Nordstatshæren gav vinkler i de forskjellige farger våpengrenene hadde. Eksemplet her viser en Sersjant Major i Artilleriet.